Det är komplicerat att rekonstruera NAS

den 11 april 2017 av Åke Ljungqvist

Ett NAS kan vara ett bra alternativ till externa hårddiskar. Du behöver inte vara en specialist och i ett hemmanätverk kan flera användare ha tillgång samtidigt. Du hittar lösningar i alla prisklasser, men du ska ha klart för dig att det är relativt komplicerat att återskapa om någonting går fel.

Man kan jämställa ett NAS med en lågkostnads-RAID. Idag är de populära både hemma och i mindre affärsverksamheter, och har avancerade funktioner du aldrig behöver använda. Om man ser på funktionalitet som deduplicering, virtualiseringssupport och iSCSI kan det inte mätas med större lagringssystem från EMC, Dell eller HP.

Utmaningarna för experter inom datarekonstruktion är att data är strukturerat och lagrat i olika systemlager som vart för sig måste återskapas för att komma åt användarens förlorade datafiler.

Nyligen fick vi in ett defekt QNAP NAS till labbet. Systemet var baserat på RAID6, 24 diskar med 6 TB vardera. Två LUN, varje var ett iSCSI target av en Windows Server 2012 R2 system, formaterat som en NTFS-partition. Som om detta inte var nog var dedupliceringsfunktionen i bruk på båda LUN:en.

När kunden upplevde problem valde IT-avdelningen fel åtgärd. De stängde inte ner systemet på ett kontrollerat och systematiskt sätt, de stängde av strömmen. De två LUN:en var nu inte adresserbara och de hade ingen backup.

Vi började dissekeringen av de 6 datasystemlagren på vårt labb. Systemet var Linux, och vi var tvungna att först rekonstruera RAID6-lagret för att komma till Linux EXT4 filsystemet. Här fann vi 1 TB iSCSI fragment av de saknade LUN:en och efter ett komplext pusslande kunde vi komma åt 64 TB från de två LUN:en.

Dessa iSCSI fragmenten var administrerade av QNAP-systemet. De var kombinerade "on the fly" så att Windows server-systemet trodde att det hade tillgång till existerande LUN.

När iSCSI-filerna var kopierade block för block till en temporär disk klarade våra dataexperter till slut att kombinera ISCSI LUN-filerna till en NTFS-volym. Eftersom dedupliceringen var aktiv tvingades ingenjörerna jobba på de 6 och sista datasystemlagret för att ta reda på vilken data som var påverkad. När gåtan var löst kunde vi skapa en NTFS-volym som kopierades från den tillfälliga lagringen till ett nyinköpt RAID-system och kunden kunde koppla upp sig mot sitt nätverk och fick äntligen tillgång till sin data igen.

Det var rent ut sagt ett mästerligt hantverk. Även om det tog veckor att utföra räddningen var kunden evigt tacksam för hjälpen.

Lärdomen för vår kund, och för andra, är att NAS:et inte satts upp korrekt. Vanligtvis är det inte teknologin som fallerar. Det är mänskliga fel som skapar problemet och det är svårt att försäkra sig mot alla fel. Därför bör alla veta hur de ska hantera dataförluster så att följderna av skadan minimeras.

När du investerar i ny lagringsteknologi måste du också investera tid i att skapa kunskap om systemet och teknologin som är inbyggd i systemet. Du måste förstå vilken funktionalitet du behöver och du måste förstå vad detta gör med dina data. I vårt fall var det inte smart att använda deduplicering, det gjorde rekonstruktionen ännu mer komplicerad. I stället för att göra datastrukturen i systemet så oerhört komplicerat borde man kanske ha värderat att bygga ut systemet med dagens ganska rimliga priser på hårddiskar.

Picture copyright: Picture copyright: Paul-Georg Meister / pixelio.de

 

 

 

 

 

 

img_600x600_shirtontrack

Ring för omedelbar hjälp!