Digitala fingeravtryck

den 23 november 2015 av Åke Ljungqvist

De flesta av oss har surfrutiner som vi följer varje dag. Webben är extremt attraktiv och med all teknik som omger oss kan vi publicera och kommunicera nonstop.

Mail, sms, video- och bilddelning, musikstreaming, mobilbank, molntjänster och alla sociala medieuppdateringar. Vi bidrar alla till i den digitala explosionen.

Men vi måste vara medvetna om att vi lämnar digitala spår varje gång vi använder en onlinetjänst. Fingeravtyck som kan delas in i aktiva eller passiva spår. Vi vet nu att all aktivitet på sociala medier alltid kommer att finnas lagrad och vi har oftast också godkänt att tjänsteleverantören kan använda våra data i sin marknadsföring. Andra gånger lämnar vi spår omedvetet eller utan vårt godkännande.

IDC förutspådde för en tid sen att var och en av oss skulle lämna 45GB digitala spår och med tanke på den snabba tekniska utvecklingen är det inte osannolikt. Över 200 miljarder enheter kommer att vara anslutna till nätverk år 2020.

Vad betyder detta för datasäkerheten?

Alla verksamheters IT-avdelningar är involverade i hanteringen av växande datamängder och det kommer finnas ständiga utmaningar med att köra komplexa datalagringssystem som säkerställer att data lagras säkert, att data är tillgänglig och att data raderas.

Men det vilar också ett ansvar hos vanliga datoranvändare. Vi måste bli mer medvetna om vilka spår vi lämnar och var. Me and My Shadow och Digitalshadow.com skriver om hur ditt liv i skuggan av Internet kommer att se ut. Du får också goda råd om hur du skyddar ditt privatliv.

Tips för bättre integritet: visa bara det du vill dela

  1. Google dig själv Håll koll på hur synlig du är och hur enkelt det är att ta reda på saker om dig.
  2. Förstå sekretesspolicyn Detta är viktigt bland sociala medier som Facebook och Twitter. Håll ett öga på förändringar i villkoren och ändringar i ditt integritetsskydd.
  3. Administration av användarkonton Gör en lista på de användarkonton och profiler du skapar. Radera de som du inte använder.
  4. Var medveten om vad du delar Tänk efter innan du publicerar! Om det är något som du kan prata med din granne om kan det säkert delas. Om din granne skulle kunna dela det vidare är det ännu bättre. Det betyder att ditt innehåll har en betydande roll och att det engagerar. Försök med alla medel att hålla god ton, bli inte ett nättroll som skadar andra och publicerar känslig information som användarnamn, lösenord, telefonnummer, personnummer etc.

Hur tar man bort fingeravtryck?

Det är svårt att ta bort digitala spår, men det finns några verktyg. tweetDelete.com för Twitter visar hur du kan radera tweets och Clear fungerar även på Facebook och Instagram.

img_600x600_shirtontrack

Ring för omedelbar hjälp!