Så lever du ditt digitala liv

den 13 februari 2017 av Åke Ljungqvist

Vi har läst mycket om hur man kan skydda sina integritetsintressen i vår tid digitala värld. Under de senaste 25 åren har PC:n utvecklats från att vara ett relativt komplicerat lyxobjekt till en multimediamaskin som alla har tillgång till. Smarttelefonens kombination av telefon, pc, kamera och musikspelare kom redan för 10 år sedan. Idag är den så viktig för oss att flera experter inte längre pratar om "mobile first" utan snarare om "mobile only".

Men betalar vi ett högre pris när vi samtidigt utlämnar så mycket mer personlig och känslig information?

Facebook, Google, Snapchat och dylikt erbjuder dig sina gratistjänster mot att data lagras och ägs av dem. Data är pengar, och det är ingen hemlighet att dessa data kan säljas vidare för att användas i marknadsföringssyfte.

Det börjar bli väldigt farligt om data samlas och analyserat i det så kallade "Big-data-fenomenet" där algoritmer kan påverka exempelvis din kreditvärdighet och din personliga ekonomi. I extrema fall kan dina intressen och vanor även inkluderas, vilket gör att detta är information som kan bli intressant för kriminella aktörer att få tag i.

Begrunda därför några tips för att skydda dig:

  1. Var försiktig med dina personliga data! Om du blir tillfrågad om att uppge personlig information bör du värdera om det är relevant i förhållande till den tjänst eller produkt du är på jakt efter. Ska du ladda ner en programvara eller dokumentation från nätet finns det ingen orsak till att uttömma information om dig själv.
  2. Använd olika mailadresser för olika ändamål! Skapa egna adresser för sociala media och näthandel. En annan för mer professionellt bruk. Då undgår du att lämna ut för mycket data, du kan använda olika persondata och du undviker spamming till de viktigare mailadresserna.
  3. Använda gärna olika PC:s! Det är vanligt att använda samma PC till allt och många kombinerar jobbdatorn med privat användande. Detta är självklart farligt för företaget såvida inte maskinen har inbyggd säkerhet. Har du otur kan kriminella hacka din dator och komma vidare in på din arbetsgivares nätverk.
  4. Använd bra lösenord och säkerhetsprogram! Du bör använda bra och säkra lösenord på känsliga tjänster som internetbank och näthandel. Ju längre och mer komplicerade lösenord, desto bättre. Gärna med en kombination av siffror, bokstäver och tecken. I tillägg bör du ha programvara installerad med automatisk uppdatering. Du bör alltid ha de senaste uppdateringarna från leverantören.
  5. Fundera över kryptering och extern backup! Det kan vara smart att ha en extern lagringsplats för de data du är mest rädd om, det med störst värde, och som kanske inte används varje dag. Vissa hårddiskar använder en automatisk kryptering, men du ska ha klart för dig att krypterade hårddiskar ofta kan vara en utmaning att återskapa om kraschar. Tänk också på att upprätta en extern backup på en annan plats om du råkar ut för stöld eller brand.
  6. Radera gamla hårddiskar och telefoner du inte behöver! Det är dumt att låta gammal IT-utrustning ligga och skräpa. Idag finns det effektiva raderingsprogram du kan använda för att radera hårddiskar och telefoner på ett 100-procent säkert sätt. Hårddiskar som är raderade kan sedan återanvändas eller skrotas utan risk.

 

Vi kan inte säga att du är garanterad trygghet med dessa förhållningsregler, men du har gjort det som kan förväntas av dig för att förhindra att dina data kommer på villovägar.

Copyright bild: Markus Vogelbacher / pixelio.de

 

 

 

img_600x600_shirtontrack

Ring för omedelbar hjälp!