Så uppdaterar du Apple OS på rätt sätt

den 13 maj 2016 av Åke Ljungqvist

En bra regel är att ansluta enheten till ström och sätter igång en backup innan du startar en uppdatering.

Vi kan ofta knyta Apple OS problem till hårddisken eller själva OS-et under uppdateringar. Det är ovanligt att problemen orsakas av själva datorn.

Därför rekommenderar vi alltid en diskkontroll före uppdateringar.

Typiska fel:

  • Korrupt filsystem. Ett mekaniskt fel på hårddisken orsakar många omstarter som återigen orsakar problem i datastrukturen.
  • Det är ofta slag- eller stötskador på hårddisken efter för ”grov” behandling av datorn.

PÅ Mac kan du enkelt använda SOS funktionen under Finder-appen  för att kontrollera status på hårddisken. Om du får meddelanden om problem fixar du detta före du uppdaterar OS.

  • Varje dag lanseras det systemuppateringar för att fixa mindre fel i OS. Du måste se till att systemet hålls uppdaterat med dessa små bugfixar. Om du inte håller OS uppdaterat kommer du till slut få kompabilitetsproblem med stora versionsuppdateringar eller vid nedladdning av nya program.

Under Apple menyen hittar du status på din OS-version och vilka uppdateringar som är gjorda.

  • Vi ser också fel som uppstår när du har begränsad tillgänglig lagringsplats på hårddisken.

Mavericks och Boot Camp

Etter MacOS 10.6 versionen ser vi problem som i stort sett kan knytas till  Boot Camp och Maverics MacOS 10.9 systemet.

  • På Mavericks löstes de flesta av problemen med de tillfälliga uppdateringarna som släpptes, den senaste är 10.9.5. Du måste uppdatera med denna innan du uppdaterar till de nyare versionerna. Då löper du betydligt mindre risk för dataförlust.
  • Boot Camp är direkt kopplat för användning av Windows. Systemet delar Mac disken i tio partitioner, en i MacOS med HFS+ partition, medan den andra kommer att vara beroende av Boot Camp programvaran i NTFS. När man gör en OS-uppdatering är det risk för att denna partition kan bli modifierad eller raderad.

Innan du uppdaterar en MAC med Windows installerat ska du klona hårddisken och skapa en säkerhetskopia av Windows användarprofiler från Windows till en extern hårddisk.

Det är enklare att skapa en komplett Windows backup. Men förlorar man Windows partitionen kan detta göra recovery arbetet svårare. Du måste då ominstallera Windows från Boot Camp innan du kan börja återställa från den nya installationen.

Vi avslutar med att rekommendera kloning och om ni märker att Time Machine inte kan hantera Windows-partitionen kan vi tipsa er om kloningsverktyget Winclone.

Lycka till med alla Apple OS uppdateringar framöver!

img_600x600_shirtontrack

Ring för omedelbar hjälp!