Undvik att förlora viktiga filer

Vi vet alla hur det känns att förlora viktiga filer. Texten var perfekt och budskapet kristallklart. Den svidande känslan av att det är omöjligt att skriva om den på nytt.

Lyckligtvis finns det prisvärda gör-det-själv recovery-program som snabbt hittar raderade filer.

Men låt oss först titta på vad som händer när du raderar en fil från hårddisken. En hårddisk fungerar som ditt lokala bibliotek. Över hela disken finns ett antal filer, alla från olika källor, precis som böcker i ett bibliotek. För att kunna ta reda på var all data för en bestämd fil på hårddisken är lagrad, har systemet ett index över din data för att effektivt kunna knyta ihop allt. Detta skiljer sig från bibliotekets katalog när du söker efter specifika ämnen på böcker.

När du raderar en fil raderas det index som talar om för datorn var filen är. All data är normalt fortfarande lagrad på samma plats, därför kan speciella recovery program hitta dessa filer. Programmen söker efter lösa filfragment för att sedan sätta i hop dem till kompletta filer. Även om en sådan sökning kan ta ett tag, kommer du oftast kunna återställa dina förlorade eller raderade filer.

En bra idé är att ha ett recovery-program installerat på din dator. Ju längre du väntar med att försöka hitta en förlorad fil, desto mindre chans har du att finna datafragmenten som behövs för att laga en felfri och fungerande fil. Data blir nämligen överskriven när du fortsätter att använda datorn och har du otur kan fragmenten som du behöver skrivas över.

Ontrack EasyRecovery programpaket är ett bra recovery alternativ oavsett om du är privatperson eller företagbedrift.

Det kommer alltid att finns gränser med en gör-det-själv lösning. Om du hör märkliga ljud eller om du har tappat lagringsenheten i golvet är sannolikheten stor att du fått mekaniska skador. Då kan ett gör-det-själv verktyg göra skadan ännu större.

Kontakta gärna oss på Ibas så ger vi dig goda råd om vilket verktyg du ska välja. Behöver du vår experthjälp uppskattar vi att du ringer oss, våra råd är alltid gratis