Press Release

Onsdag, December 21, 2011

Årets 10 mest sensationella dataräddningar utsedda

Förlust av data kan få förödande konsekvenser för både företag och privatpersoner. Med rätt verktyg, expertis och erfarenhet är det i många fall möjligt att rädda den.

Stockholm, 21 december 2011. Ibas är en del av det globala företaget Kroll Ontrack som varje år offentliggör en tio-i-topp-lista över årets värsta dataförluster. Dataförluster kan exempelvis omfatta oersättlig och affärskritisk information lagrad på stora mailservrar eller bilder från en hel livstid. Förluster leder inte sällan till förtvivlan hos både privatpersoner och företag. Med 30 års erfarenhet och den senaste tekniken har Kroll Ontrack och Ibas under året hjälpt sina kunder att rädda data även i de till synes mest hopplösa fallen.

- Vi har de mest erfarna experterna i Norden och räddar data i 9 fall av 10, säger Åke Ljungqvist som är ansvarig för Ibas Sverige. Även om man tror att allt är förlorat är det fullt möjligt att rädda värdefull data med vår hjälp. Det är viktigt att drabbade tar kontakt med oss omedelbart efter att dataförlusten har inträffat. Då ökar chanserna att rädda data. Alltför ofta ser vi att både företag och privatpersoner själva försöker åtgärda problemet, vilket tyvärr ofta förvärrar skadan och ökar kostnaderna för att få tillbaka data.

Årets mest sensationella historier

10. Dåliga modellbilder

En skådespelare raderade hela sin bildportfölj inklusive modellbilder genom att välja fel USB-enhet när hon använde ett så kallat MAC disk utility program. Kroll Ontrack lyckades återskapa samtliga bilder.

9. Virtuell verklighet

För att öka systemets prestanda, delade en IT-administratör upp C:- och D:-partitionen på den virtuella servern på två olika system. När utrymmet tog slut valde administratören att snabbt konsolidera C:- och D:-partitionerna på samma system. Utan att veta att det namn som han valde för de konsoliderade partitionerna redan fanns på systemet i fråga, kopierade han över viktig data.

8. Magnetisk attraktion

En bärbar dator placerades på ett skrivbord nära några sällsynta jordmagneter. Magneterna kom i kontakt med datorn och när användaren startade datorn gick den inte igång ordentligt. Istället hördes ett klickljud. Hårddiskens skivor hade skadats fysiskt men med hjälp av rätt teknik kunde datan återskapas.

7. Katastrofen vid månadsslutet

Ett företags ekonomiavdelning jobbade sent för att slutföra månadens redovisning. Under en kafferast drabbades de av ett strömavbrott och alla datorer liksom servern med finansiell information stängdes ned. Lyckligtvis var avdelningsdatorerna anslutna till UPS (avbrottsfri kraftförsörjning) men det konstanta kaffebryggandet laddade även ur UPS-batteriet vilket resulterade i en kraschad server.

6. Dränkt affärsuppgörelse

Två affärsmän träffades på en pub för att diskutera ett framtida avtal. Servitören råkade tappa ett av ölglasen över datorn som innehöll affärsplanen. En pappersservett räckte inte långt för att rädda datorn och de viktiga filerna.

5. Rökning dödar

En nyanställd säkerhetsvakt gjorde sitt första kvällspass på ett kemiskt lager. Han visste att rökning var förbjudet men tänkte att ingen skulle kunna se honom efter kontorstid. När han tände cigaretten gick brandlarmet igång och sprinklersystemet aktiverades automatiskt. All elektronisk utrustning, inklusive 44 bärbara datorer och två servrar, dränktes.

4. I kassaskåpet, inte ovanpå

En IT-anställd valde att placera en bandenhet ovanpå det vattensäkra kassaskåpet istället för inuti för att undvika att komma sent till ett möte. Inom en timme drabbades staden av en kraftig jordbävning och bandet föll till golvet och täcktes så småningom av lera, sand och vatten. Innehållet verkade omöjligt att återskapa men Kroll Ontracks teknik gjorde det möjligt att rädda 100 procent av datan vilken omfattade ett års TV- och webbanimeringar.

3. En liten del av historien

En frilansfotograf råkade befinna sig mitt i upploppen i London. Några demonstranter märkte att de blev filmade och krossade kameran för att förstöra eventuella bevis. Kameran hamnade hos Kroll Ontrack som kunde rädda 100 procent av datan och videoinspelningarna kunde sedan överlämnas till polisen.

2. Hundens värld

En man uppmuntrade sin flickvän att säkerhetskopiera sina fotoalbum som innehöll tusentals högupplösta fotografier från henne studio. Hon flyttade fotografierna från datorn till en extern hårddisk vilket olyckligtvis nu blev den enda kopian. När en vän parkerade på uppfarten gick paret ut för att möta henne. Men när familjens nyfikna hund hörde att någon kom flög han upp från sin plats under bordet. Disken åkte i golvet och den enda kopian av fotografierna förstördes.

1. Tredubbel knockout

När ett blixtnedslag orsakade en brand i ett välkänt karibiskt hem brann huset ned och dataservrarna brandskadades. Servrarna blev även vattendränkta när branden släcktes och det tog lång tid innan det var säkert att gå in i byggnaden igen, vilket bidrog till att datan skadades ytterligare. Trots den tredubbla knockouten orsakad av blixtnedslag, eld- och vattenskador kunde Kroll Ontrack rädda datan.

Här kan du läsa mer om årets datatabbar: https://www.krollontrack.com/data-recovery/data-disaster-2011/