Press Release

Tisdag, November 21, 2006

Ibas presenterar 2006 års tio-i-topp-lista över datakrascher

Ibas, som nu ingår i Kroll Ontrack, världens största, mest erfarna och tekniskt mest avancerade leverantör av dataräddningsprodukter och -tjänster, presenterar nu sin globala Tio-i-topp-lista över märkliga dataförluster 2006. Listan har sammanställts efter en rundfrågning av Kroll Ontracks dataräddningsexperter, och den blir ännu mer fantastisk när man betänker att Kroll Ontracks räddningsteam i vart och ett av fallen faktiskt lyckades rekonstruera alla data.

”Listan visar att dataförluster kan inträffa på flera olika sätt, antingen genom olyckshändelser eller på grund av extrema handhavandefel”, säger Øyvind Nyland, avdelningschef för Ibas Datarekonstruktion. ”Listan visar också att oavsett hur hopplös situation verkar, lönar det sig att låta experter som Kroll Ontrack analysera hårddisken eller lagringsenheten. Det finns goda chanser att vi lyckas med att rekonstruera kritiska data oavsett hur dataförlusten gick till. Och även om berättelserna är hämtade från en global rundfrågning i hela Kroll Ontrack, händer liknande och precis lika otroliga händelser här i Norden”, avslutar Nyland.

2006 års tio-i-topp-lista över haverier och fantastiska räddningsaktioner

10. Helikopterhopp – Anställda vid ett globalt telekommunikationsföretag tappade en bärbar dator medan de arbetade från en helikopter i Monaco. Kroll Ontrack lyckades rekonstruera datorns vitala filer och sände dem dagen därpå via FTP-server till kunden som satt i möte i Hong Kong.

9. Datatvätt – En passagerare som skulle flyga mellan London och Warszawa, packade ner sin bärbara dator i samma väska som toalettsakerna. Oturligt nog läckte schampoflaskan och dränkte allt i väskan, inklusive datorn – vilket fick hårddisken att krascha. För att rekonstruera alla data var även Kroll Ontracks tekniker tvungna att tvätta lite – det vill säga rengöra hårddisken och andra komponenter – för att få enheten att fungera igen.

8. Håll dig för skratt – Den brittiska komikern Dom Joly, presentatör och skapare av programmet Trigger Happy TV, tappade sin bärbara dator vilket skadade hårddisken som innehöll fem tusen foton, sex tusen sånger, första halvan av boken han höll på att skriva och alla tidningskåserier han publicerat. Efter att ha läst den tragiska berättelsen i ett av Dom Jolys kåserier, kontaktade representanter för Kroll Ontrack honom och lyckades rekonstruera allt.

7. Det brinner i knutarna – Ett ledande brittiskt forskningsuniversitet drabbades av en katastrofal dataförlust när en brand bröt ut på datorvetenskapliga institutionen en helgmorgon. Datorutrustningen skadades både av röken och av vattnet från brandkårens släckningsarbete. Kroll Ontrack kallades till platsen för att rädda trettio datorer och lyckades därmed rekonstruera mer än en terabyte data.

6. Banankontakt – En kund glömde en gammal banan på sin externa hårddisk med resultatet att bananen började läcka och sprida sitt innehåll i disken, vilket förstörde elektroniken. Enheten gick inte att starta, men Kroll Ontrack lyckades rengöra och reparera kretskortet så att disken gick igång så pass länge att man kunde rekonstruera kundens data. Bananen kunde emellertid inte räddas.

5. Hindrande hårddisk – Det händer varje år – folk har helt enkelt svårt att sluta upp med att lägga sina datorer och hårddiskar i vägen för fordon. Bara i år har Kroll Ontrack räddat data från en bärbar dator som körts över av en persontransport på en flygplats, och flera externa hårddiskar som låg i en ryggsäck som blev påbackade av en lastbil.

4. Tionde gången gillt – En man som hade formaterat om sin hårddisk, inte en, inte två, utan tio gånger insåg plötsligt att det nog fanns en del värdefull information på disken som han behövde trots allt. Som tur var tog det bara ett försök för Kroll Ontrack att rekonstruera informationen.

3. Hitta Nemo – En kund som återvände från sitt livs semesterresa i Barbados upptäckte att han inte kunde komma åt ett enda av sina snorklingsfoton som han tagit med sin splitter nya ”vattentäta” digitalkamera. Eftersom kameran inte var så vattentät som tillverkaren hade påstått, fick Kroll Ontrack rädda varenda en av kundens oersättliga fiskbilder.

2. En välsmord maskin – En universitetslärare irriterades av ett gnisslande ljud från sin nya bärbara dator. För att lösa problemet öppnade han höljet och sprejade hela hårddisken med WD-40. I och med detta slutade disken att gnissla, men tyvärr ledde det även till att den inte ville starta. Kroll Ontrack fick igång disken igen och rekonstruerade alla data.

Slutligen, 2006 års allra märkligaste datahaveri…
1. Gå på i ullstrumporna – Även om omständigheterna kring den ursprungliga dataförlusten inte var så underliga, blev problemet etter värre när kunden beslöt sig för att skickain hårddisken till Kroll Ontrack i ett par smutsiga strumpor. Eftersom de slitna strumporna inte gav tillräckligt med skydd under transporten skadades disken ännu mer, vilket gjorde rekonstruktionen till en större utmaning än vanligt. I framtiden använder kunden nog bubbelplast, men den här gången lyckades Kroll Ontrack i alla fall klara av att rekonstruera hans data.

”Data kan rekonstrueras från datorer, servrar och till och med minneskort som används i digitala enheter, antingen genom att arbeta med datorerna eller medierna/lagringsenheterna i våra labb och renrum”, säger Nyland. ”Man kan emellertid undvika strulet och stressen som allt detta innebär genom att regelbundet ta backup på alla data och genom att inleda ett samarbete med ett företag som arbetar med datarekonstruktion – innan katastrofen drabbar en.