Press Release

Onsdag, Maj 7, 2008

Data räddat från rymdfärjekatastrof

Kroll Ontrack i Minneapolis har rekonstruerat 99 procent av datamängden från en hårddisk ombord på rymdfärjan Columbia, som kraschade 2003. På den brand- och kraschskadade hårddisken låg 370 timmar med viktig data från besättningens forskning.

Det var en tragedi då rymdfärjan Columbia brann upp 1 februari 2003. Hela besättningen, på sju personer, miste livet i olyckan. De hade bland annat jobbat med CVX-2-exprimentet, som handlar om hur ädelgasen Xenon flyter i minimal gravitation uppe i rymden. Ett viktigt experiment inom fysiken har nu äntligen blivit avslutat.

Experter från Kroll Ontrack i Minneapolis klarade nämligen att rekonstruera hela 99 procent av datamängden från den brand- och kraschskadad hårddisk och i april 2008 publicerades resultatet i den amerikanska facktidningen Physical Review E. Det kan nu bekräftas att kraftig omrörning av Xenon ändrar viskositeten, på samma sätt som vispad grädde. Framtagen data på den 400 Mb stora hårddisken omfattade 370 timmar med experimentering och publiceringen markerar sluten på 20 års forskning.

Läs mer om detta på engelska här: Sciam