Press Release

Tisdag, November 25, 2008

Ibas räddar data från flashhårddisk efter flygplanskrasch

Ibas har för första gången räddat information från en bärbar dator med en så kallad Solid State Drive-hårddisk (SSD). Den räddade hårddisken blev vattenskadad i samband med en flygplanskrasch som inträffade i Stockholms skärgård under oktober månad. Detta är Ibas första räddning av en flashhårddisk i Norden, men företaget spår ökat antal räddningar framöver.

Flygplanskrasch

IP-Onlys styrelseordförande, Mathias Ackermand, var på väg från Sandhamn i ett litet sjöflygplan. När planet skulle lyfta utanför Sandhamn slog planet plötsligt runt. Piloten och Mathias Ackermand, klarade sig oskadda och lyckade ta sig ut ur flyplanet. De satte sig sedan på det upp och nedvända planets pontoner för att invänta hjälp från Sjöräddningen och närliggande båtar.

IP-Onlys styrelseordförande klarade sig oskadd, men i sin packning hade han en Lenovo Thinkpad X300 med SSD-hårddisk på 64 GB. På datorn, som vattenskadades, fanns viktig information som styrelseordförande behövde i sitt arbete. Ett försök att starta datorn gjordes av IP-Onlys IT-avdelning utan framgång. Det gjordes även försök att få igång hårddisken via ett externt hårddiskkabinett.

IT-avdelningen beslutade sig då för att kontakta Ibas som gjorde en första analys av hårddisken. Vid en vattenskada börjar en dator och hårddisk att korrodera omedelbart. Det är viktigt att få igång räddningsarbetet så snart som möjligt. Det första Ibas gör med en vattenskadad hårdisk är att rengöra den och avlägsna de korroderade områdena. Nästa steg är att rädda rådata, via Ibas olika specialverktyg, för att sedan kunna bearbeta informationen.

– Vi har räddat information från många vattenskade hårddiskar genom åren, men detta fall är extra intressant för att det är den första SSD-hårddisk som vi lyckats återskapa information ifrån. Den stora skillnaden mot en vanlig hårddisk är att den inte består av några mekaniska delar och därför inte är lika känslig för stötar. I övrigt är den lika känslig för andra typer av faror såsom vatten, värme och olika former av statisk elektricitet, säger Åke Ljungqvist, Sverigeansvarig på Ibas.

– Vi är glada att Ibas lyckades rädda 100 procent av informationen på vår laptop som innehöll en hel del viktig information. Den hade annars varit omöjlig för oss att återskapa, och inneburit en svår informationsförlust som skulle resulterat i enormt många timmars merarbete, säger Pär Johansson, på IP-Onlys IT-avdelning.

Ibas och moderbolaget Kroll Ontrack, som är världens ledande aktörer inom så kallad ”Data Recovery”, Computer Forensics och dataradering, har utvecklat speciella verktyg och tekniker för att rädda information från skadade flashminnen och SSD-hårddiskar. På grund av uppbyggnaden av flash- och SSD-hårddiskar blir varje räddningsituation unik.