Press Release

Måndag, December 6, 2010

Ibas har korat årets mest uppseendeväckande dataförluster

Alla kan förlora data. Frågan är bara när, hur och på vilket sätt. Hur mycket data som förloras, varierar också. Lyckligtvis kan en expert på dataräddning, som har de rätta verktygen, metoderna och kompetensen, säkerställa att så lite som möjligt av din dyrbara data går förlorad.

Ibas, en del av Kroll Ontrack, offentliggör varje år sin tio-i-topplista över årets mest spektakulära dataförluster. Med de senaste dataräddningsverktygen, och 25 års erfarenhet av att rädda data från kraschad och förstörd hårdvara, har Kroll Ontracks och Ibas ingenjörer hjälpt kunder att återskapa förlorad data under året som gått. Ibas och Kroll Ontrack har varit inblandade i några av årets värsta olyckor och i stort sett alla insatser har varit framgångsrika.

- Vår tio-i-topplista är fascinerande och skildrar situationer, som man inte trodde var möjliga. Man kan le lite nu i efterhand, eftersom vi vet att datan oftast gick att rädda, men incidenterna innebar naturligtvis en förtvivlad situation för de drabbade, säger Åke Ljungqvist, Sverigechef för Ibas. Dataincidenterna från 2010 ger i alla fall hopp till de som har varit, eller kommer att hamna, i liknande situationer. Det är nämligen fullt möjligt att återskapa värdefull data, även om man tror att den är borta för alltid.


Detta är årets tio mest otroliga dataincidenter och rekonstruktioner:

10. Felkoppling
Batteriet på nybörjarens bärbara dator höll på att ta slut. Han tog tag i första bästa strömsladd bakom skrivbordet och satte i den i datorn. Olyckligtvis tillhörde strömkabeln en annan enhet, och nybörjaren grillade sin maskin.

9. Dubbel dataräddning
En kund önskade att återskapa viktig data från backup-band. Kroll Ontracks dataräddningsteam gjorde som de fick besked om, och levererade datan till kunden på sex externa hårddiskar. Kunden gjorde därefter en extra kopia på datan till ytterligare sex externa håddiskar och lade en av uppsättningarna i ett brandsäkert kassaskåp. Kunden började att använda sina hårddiskar, men råkade skriva över en del av datan. ”Ingen fara”, tänkte de. ”Vi använder bara hårddiskarna som Kroll Ontrack gjorde till oss”. När hårddiskarna kopplades in, upptäckte kunden att de var helt tomma. Kunden hade råkat flytta data från hårddisken, istället för att kopiera den. Som tur var, hade Kroll Ontrack kvar originalbanden och återskapade datan en andra gång.

8. Håll familjeminnena vid liv
En kvinna som besökte sin sjuke far, blev bestulen på en bärbar dator. Den hade tillhört kvinnans dotter, som nyligen gått bort i cancer. Nyheten spred sig snabbt, vilket ledde till ett snabbt gripande av förövaren och den stulna datorn återfanns. Oturligt nog hade all data på datorn raderats bort. Kroll Ontrack kontaktade familjen för att erbjuda sin hjälp och lyckades att återskapa 90 procent av bilderna på PCn. Bilderna var de enda familjen hade kvar av den bortgångna dottern.

7. Täckt av matrester
En hårddisk skickades till Kroll Ontrack direkt från en slaktare. Täckt av sopor och matrester. Efter en grundlig undersökning, skickades hårddisken till renrummet med ett misstänkt mekaniskt fel. All data gick att rädda, delvis eftersom slaktaren hade lyssnat på rådet från Kroll Ontracks experter kring att lämna in hårddisken i befintligt skick och inte försöka åtgärda felet själv.

6. Bombvarning
En resenär kopplade av med en kopp espresso på flygplatsen i väntan på flyget hem. Den bärbara datorn lade han på golvet och glömde kvar den där. Säkerhetsvakterna på flygplatsen fick besked om en väska som lämnats utan uppsyn. Resenären satt redan på sitt flyg. För att säkerställa att väskan med datorn inte var ett säkerhetshot av något slag, sprängdes den i luften.

5. Spänn fast dig
En affärskvinna var försenad till jobbet och lade sin portfölj på bilens tak. Kaffemuggen placerades tryggt i mugghållaren, och sitt barn spände hon fast ordentligt i barnstolen. Stressad som hon var, gasade hon ut ur garaget. Portföljen, inklusive bärbar dator, ramlade ner från taket och kördes över av bilen.

4. Kattplåga
En kvinna lade ifrån sig sin Mac på golvet för laddning. När hon kom tillbaka efter några timmar, upptäckte hon någon slags flytande vätska på datorn. Vid sidan om, lekte kattungen glad och nöjd. Efter en närmare undersökning, blev det uppenbart att katten misstagit datorn för kattlådan.

3. Myrorna lever vidare
En översvämning i Europa resulterade i att en bärbar dator blev liggande i ett vattendrag i över två dagar. Vattnet var dock inte datorns enda problem. När hårddisken kom till Kroll Ontrack, hittade dataräddningsteamet en myra som satt fast i disken. Teamet klarade av att rädda merparten av datan, men tyvärr inte myran.

2. Bärbara datorer är inte vattentäta
En man som ville hålla sig uppdaterad, tog med sin bärbara dator till stranden en skön sommardag. Mitt på dagen, i den värsta värmen, bestämde han sig för att ta en simtur. Eftersom han var orolig för att datorn skulle bli stulen under tiden, lade han den i en plastpåse, knöt om, och tog den med ut i vattnet. Påsen var naturligtvis inte vattentät och datorn blev sjöblöt. Mannen förlorade tyvärr all sin data.

1. Ambassadör för Afrika
En norsk man sade upp sig från sitt arbete för att uppfylla sin dröm om att resa till Afrika och dokumentera fattigdomen där. Efter att ha spenderat flera månader på att fotografera, reste han hem för att sälja bilderna och på så vis stödja hjälparbetet i Afrika. Väl hemma började mannens lägenhet att brinna, men lyckligtvis fick en brandman tag i den bärbara datorn innan den exploderade. På väg ned för brandstegen, tappade brandmannen datorn och den föll i backen. Trots två så stora skador, lyckades dataräddningsteamet på Ibas att återskapa 100 procent av bilderna och övrig data, som var lagrad på datorn.