Studenthjälp – undgå datakrasch

Dataväskan = tickande bomb

Bärbara datorer är en viktig del av studentlivet, liksom vetskapen om att viktiga dokument och tentor plötsligt kan raderas eller bli otillgängliga när hårddisken kraschar. Studenter har ofta med sig PC-n eller Mac-en och behandlar den långt ifrån försiktigt.

Några goda tips för att slippa en datakrasch:

  • Bärbara datorer är inte lika tåliga som många tror. Vær Var försiktig när du flyttar datorn. Undvik onödiga stötar och slag.
  • Använd en ordentlig och välstoppad väska – en ryggsäck eller portfölj skyddar inte datorn tillräckligt.
  • Ta backup regelbundet - Skapa regelbundna säkerhetskopior. Detta kommer att bli det mest effektiva sättet att skydda dig från en dataförlust. Säkerhetskopiera data minst en gång i veckan till en säker enhet (CD, DVD, USB-stickor eller en molntjänst). Kontrollera att din data faktiskt blir kopierad.
  • Kör en virussökning och uppdatera virusprogrammet med jämna mellanrum - Datavirus är datorns värsta fiende. Bra antivirusprogram testar ditt system med koder som är unika för varje känt datavirus och eliminerar alla installerade virus. Var också försiktig med spyware, ett vanligt problem som förorsakas av internetsurfing och nedladdning som orsakar komplikationer i datorns effektivitet. Det finns flera program tillgängliga på internet som kan hjälpa till att avlägsna de flesta spyware-programmen.
  • Var uppmärksam på märkliga ljud - Om du hör märkliga ljud eller klickningar, stäng av datorn på en gång och ring en expert. Fortsatt användning av datorn kan skada hårddisken ytterligare.
  • Använd inte gör-det-själv programvaror om du misstänker ett mekaniskt fel på hårddisken – skadan kan förvärras och göra allt innehåll otillgängligt, även för experterna.
  • Använd Auto-Save funktioner - De flesta program har Auto-save funktioner som sparar projekt eller dokument efter förinställda intervaller. Var 5e minut är en bra intervall på bärbara datorer.
  • Kontrollera batteriet regelbundet – Bruk Använd laddaren varje gång du vet att du ska använda datorn under en längre tid. Vissa bärbara datorer stängs snabbt av när en låg batteritid nås och viktiga dokument kan försvinna.
  • Om du förlorar data kan Ibas hjälpa dig! Ibas kan lösa dina problem med ett fast pris. Ring oss för hjälp på 018 84 36 203.